Zelf doen: Corona en voeding

Je weerstand bouw je op door juiste voeding, beweging, en rust. Allemaal dingen die je zelf kunt doen :).

Hieronder een aantal tips uit betrouwbare bron. Het zijn voornamelijk tips om je weerstand op te bouwen. Het coronavirus treft je longen (hoesten, verkoudheid, longontsteking, etc.) en kan toeslaan wanneer je weerstand laag is. Je weerstand bouw je op door juiste voeding, beweging, en rust. Allemaal dingen die je zelf kunt doen :)

Aan de slag:

Tip 1.  Ga wandelen in de natuur (maar houd de 1,5m afstandsregel in acht!)
De beweging en het inademen van gezonde buitenlucht versterken je Longen (= je weerstand)! Het is prachtig buiten met de ontluikende natuur.

Tip 2.  Oefen je adem
Doe de deur / het raam open en adem! Doe Qigong oefeningen. Verban alle sprays, luchtverfrissers (rare naam eigenlijk) uit je huis.

Tip 3.  Let op je voeding
Simpele, eerste stappen zijn: kies pure voeding, kook vaker (nu je toch thuis bent), eet minimaal twee keer per dag een warme maaltijd, vermijd suiker. Lees verderop over voeding.

Tip 4.  Ga slecht en negatief nieuws uit de weg
Bekijk dus niet elke reportage en volg al helemaal niet de sterftecijfers. Dit moet je lichaam namelijk ook kunnen verwerken. En als je spijsvertering al moeite heeft met het verteren van voeding, dan geldt dit ook voor alle negatieve beelden en indrukken.

Tip 5.  Maak schoon en gooi weg
Volgens de Chinese geneeskunde hoort de Long bij het element Metaal. Een van de kenmerken van het Metaal-element is het loslaten. Precies wat we nu massaal moeten doen. Loslaten van consumeren, salarisverhoging, van reizen, van goedkope importproducten, van zekerheden, van drie keer per jaar op vakantie, van luxe, etc. Doe er nog een vleugje Feng Shui boven op: ruim je huis op (begin met één laatje), maak leeg. Oude dingen die voorbijgaan.

Heb je koorts?
Onderdruk het niet!! Koorts is een mechanisme van je lichaam om het immuunsysteem een boost te geven. Je immuunsysteem werkt superhard om de indringers te verdrijven.
Je voelt je hierdoor niet lekker, maar het is beter voor je gezondheid.

VOEDING IS ONTZETTEND BELANGRIJK!

Als je spijsvertering het aan kan altijd ontbijten tussen 7 en 9 uur in de ochtend. Je spijsvertering is de motor van je energie en die moet aan staan.
Ga dus niet nu intermitterend vasten en ontbijt warm.
Bijvoorbeeld havermout met plantaardige melk, rijstepap, warme soep, een gebakken ei, gebakken appels met kaneel en gember.
Neem vóór het ontbijt een glas warm water met 'n scheutje vers citroensap of appelazijn (dat verdrijft Damp).
Damp ontstaat wanneer je spijsvertering niet genoeg energie heeft om het aanbod aan voeding compleet te verwerken. Het overschot wordt opgeslagen als Damp. (Symptomen: een opgeblazen gevoel na het eten, uitbuiken op de bank met een dutje, schimmels, slijmvorming etc.)

NIET meer eten bij Damp:
- Fruit: bananen en andere tropische vruchten
- Granen: witmeelproducten
- Junkfood: zitten veel suikers en ongezonde vetten in
- Peulvruchten: gebrande pinda’s, pindakaas
- Sap: vruchtensap bevat veel suiker
- Suiker: max 8 theelepels per dag verwerkt en onverwerkt
- Vet: gefrituurd, vettig vlees, boter, olie (met mate)
- Vlees: varkensvlees
- Zuivel: melk, kaas, boter, yoghurt, zeker niet als ontbijt
- Salades en koude producten vermijden, omdat het je lijf te veel energie kost om koud en rauw te verwerken. Het zijn een van de meest voorkomende oorzaken van damp.
- Geen frituur, geen alcohol
- Minder vlees, eet liever vis.

VAKER eten bij Damp:
- Fruit: appel, druiven, kersen, peren (goed voor de bevochtiging van longen), verse dadels
- Granen: amaranth, gierst, parelgerst/parelgort, rogge, rijst (Parelgerst heeft weinig smaak, maar verdrijft damp. Meng telkens een beetje door de maaltijd.)
- Groente: kappertjes, koolrabi, mais, paksoi, pompoen, radijs. Bovenal: verse en veel groente van eigen bodem.
- Kruiden: anijs, gember, koriander, kruidnagel, mierikswortel, oregano, peterselie, rozemarijn, witte peper
- Look: knoflook, lente-ui, ui
- Noten: amandelen, walnoten
- Peulvruchten: adzuki bonen, erwten, linzen, mungbonen
- Vis: bijv ansjovis, garnalen, mosselen, paling, tonijn, zalm
- Thee: brandnetel, geraspte gember met verse citroen, tijm, salie. Wanneer je hooikoorts-gevoelig bent thee van chrysantenbloemen. 

Immuunboosters + dampverdrijvers
Honing met geraspte knoflook. Chinees gezien verdrijft knoflook Damp-Koude. Westers gezien heeft knoflook een antibacteriële werking, maar is er nog onvoldoende onderzoek naar de antivirale werking.
- Lang getrokken kippensoep met kruiden (salie, tijm, venkel, maggikruid) en bot(!) is goed voor de spijsververtering en voedend.

Met dank aan:
Jutta Koehler
Daniëlle Willems
Peer Brouwers

Praktijk Jing Hwa - De Gouden Bloem | Françoise D. Nagel | Zonnenbergerdijk 4 | 8111 ND HEETEN | T: 06 - 50 88 50 82 | E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright © 2018 Françoise Nagel | Jing Hwa - De Gouden Bloem