Chinese Geneeskunde

De mens die in harmonie leeft met de natuur,
is helder als water.

- Lao Tse -

Het activeren van jouw zelfhelend vermogen...
Alle processen in de mens zijn met elkaar verbonden. Lichamelijke, emotionele, geestelijke én externe factoren zijn doorlopend met elkaar in wisselwerking. Als hierin verstoringen ontstaan, dan heeft dit invloed ons totale gevoel van welzijn. Via energiebanen en energiepunten in ons lichaam en d.m.v. kruiden, naalden, massage, beweging en meditatie, wordt de energie die hier doorheen stroomt gemanipuleerd, waardoor ons balans weer herstelt.

De Traditionele Chinese Geneeskunde is een door de WHO erkende geneeskunde die al sinds duizenden jaren steeds verder is verfijnd. Het helpt je om je algehele gezondheid te bewaren, het helpt je om ontstane fysieke & emotionele klachten op te heffen en is zeer werkzaam bij pijn en veel specifieke aandoeningen.. 

Shiatsu (Tuina)

Shiatsu (Tuina)

Shiatsu maakt gebruik van acupressuur en strekkingen en is een absolute weldaad die diep in het lichaam doorwerkt! Je kan gewoon je gemakkelijk zittende kleding aanhouden, omdat er over het algemeen geen olie wordt gebruikt, en je ligt op een lage behandeltafel.

Door druk te geven op de energiebanen en energiepunten wordt het zelfhelend vermogen van je lichaam geactiveerd en wordt het balans van zowel je lichaam als je geest hersteld. Hierdoor is deze massagevorm niet alleen toe te passen voor ontspanning, maar ook bij ziekten en klachten.

Er is onderscheid tussen de Shiatsumasseur en de Shiatsutherapeut. De Shiatsutherapeut is in Japan wettelijk erkend en staat gelijk aan een arts. Ze heeft een grondige medische opleiding gevolgd, net als de acupuncturist, en kan dus naast het geven van ontspanningsmassages ook, via Chinese diagnostiek, klachten behandelen. Daarnaast moet je het, als behandelaar, natuurlijk ook gewoon in je vingers hebben...

Extra
Shiatsu kan bij Jing Hwa heerlijk buiten!

In de prachtige, afgeschermde bostuin op het gras, met het zingen van de vogels en de rust van de natuur om je heen. Een weldaad... We kunnen dit van te voren afspreken, dan leg ik de Shiatsumat (futon) voor je klaar. Natuurlijk alleen als het weer dit toelaat…

Acupunctuur

Acupunctuur

Acupunctuur is een door de WHO (World Health Organisation) erkende vorm van medische behandeling. Op het lichaam bevinden zich acupunctuurpunten die onderling met elkaar verbonden zijn via een energienetwerk (meridianen), die op hun beurt weer verbonden zijn met onze organen. Door hele dunne naaldjes in specifieke punten te plaatsen, zal het lichaam een nieuw balans zoeken waardoor het zelfhelend vermogen wordt geactiveerd. De oorzaak van ziekte en ongemak wordt hierdoor gecorrigeerd en symptomen worden verlicht en opgelost. Acupunctuur behandelt zowel de wortel (oorzaak) als de takken (gevolg) van een kwaal. Dit vanuit de Taoïstische visie dat lichaam, geest en omgeving allen behoren tot hetzelfde energetische systeem.

 

Constitutionele Acupunctuur

Constitutionele acupunctuur is gericht op het geheel van Body-Mind-Spirit en beoogt de mens terug te brengen bij wie hij oorspronkelijk is.

Constitutionele acupunctuur gaat dieper in op het basisprincipe van de Chinese Geneeskunde, dat er geen klachten zijn als energie vrij kan stromen. Het stelt dat hoe meer we leven naar onze ware aard, hoe minder we onze energie op slot zetten, waardoor we onze lichamelijke en geestelijke gezondheid optimaal houden. De gerichtheid is dus niet primair op de klacht, maar op de oorzaak; wie jij bent en wat jou weghoudt bij jezelf.

Ik heb mij gericht op twee scholen: ‘De Oorzakelijke Factor’ en ‘Stammen en Takken’.

 1. De Oorzakelijke Factor (The Causative Factor)
  Werkt met de 5 Elementen (zie de accordeon ‘De 5 Elementen’ hieronder). Gaat er van uit dat er één hoofdelement is dat vooral de neiging heeft om uit balans te raken.
  Deze vraagt het meeste aandacht en toont zich als basaal kenmerk in jouw aard. Als therapeut ben ik getraind om dit te herkennen. Door dit element terug in balans te brengen, herstelt jouw hele systeem.

 2. Stammen en Takken (Stems & Branches)
  Stammen & Takken is een intensieve Masteropleiding van twee jaar om de grondbeginselen te leren en vraagt daarna nog vele jaren studie om het inzicht te verfijnen. De opleiding heb ik afgerond, de studie nog niet ;-). Waar ‘De Oorzakelijke Factor’ zich vooral richt op het Mens- niveau, gaat ‘Stammen en Takken’ een stapje verder.. Er wordt een geboortekaart gemaakt en deze wordt op drie niveau’s bestudeerd; Aarde – Mens – Hemel. Een klacht kan op alle drie de niveau’s ontstaan zijn en de behandeling is anders op elk van de niveaus. Met Stammen en Takken beoefen je de Klassieke Chinese Geneeskunde (in tegenstelling tot de gebruikelijke acupunctuur die uit de Traditionele Chinese Geneeskunde komt). Het is een benadering die diep doordringt in de Taoïstische leer en zich niet alleen richt op jouw ZIJN als mens, maar ook op jouw verbinding met Aarde & Hemel.

Via de Mens
Wordt het potentieel van de Hemel
Op Aarde uitgedrukt.

Het gaat vooral om jouw ontwikkelingsproces. Je werkt aan heelwording van je wezen binnen het geheel. Er worden minder naalden gezet, consulten zijn minder frequent, maar de behandelingen zijn onderdeel van jouw groeiproces als gevolg waarvan klachten verdwijnen.

De huidige maatschappij is veeleisend. Er is veel waaraan wij willen of moeten voldoen, maar als wij niet naar onze ware aard leven, creëren wij vervreemding, ziekte en voelen wij ons ongelukkig. In deze tijd blijken de meeste gevallen van fysiek-, psychisch- en spiritueel disbalans een interne oorzaak te hebben en in minder mate een externe oorzaak. Deze vormen van acupunctuur herstellen de oorsprong van ieders unieke balans. Dit herstelt de harmonie en brengt ons terug naar onze natuurlijke gezondheid en ons natuurlijk welzijn, welke vanzelfsprekend is als alle verstoringen zijn opgeheven.

De 5 elementen
 
De 5 Elementen
De 5 Elementen zijn een model om de patronen in energie-beweging te beschrijven. Meestal wordt de uitdrukking 'de 5 Elementen' gebruikt, maar 'de 5 Fasen' is accurater omdat de elementen een beweging uitdrukken, geen statische toestand.
 
Interactie Cirkel van de 5 Fasen:


Creatie:
Hout voedt het vuur
Vuur schept aarde (as) 
Aarde herbergt materiaal 
Metaal draagt water 
Water voedt hout

Controle:
Hout verdeelt de aarde
Aarde absorbeert water
Water tempert vuur
Vuur smelt metaal
Metaal hakt door hout

Deze Leer behoort tot de Klassieke Chinese School van voor de tijd van Mao Zedong. De Elementen Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water geven een beweging weer zoals je ziet in de natuur bij het verloop van de seizoenen.

Hout (Groen) staat voor Lente en geeft beweging, het begin en groeikracht aan.
Vuur (Rood) staat voor Zomer en geeft het zinderende Leven aan.
Aarde (Geel) staat voor Nazomer, een tijd van balans tussen groei en bloei en afname en verstilling.
Herfst (Wit) staat voor Herfst en geeft terugtrekken en oogsttijd aan.
Winter (zwart/blauw) staat voor Winter, de tijd waarin de natuur zich heeft teruggetrokken, de taaiheid heeft om te wachten en barre kou te weerstaan, maar alle potentie onbeschadigd  in zich bewaart om dit in de lente aan Hout door te geven. 

Ieder seizoen heeft zijn voorganger nodig om zich optimaal te kunnen manifesteren. De diepe potentie en rust van de winter is nodig om groeikracht te kunnen inzetten in de lente. Zelf kunnen wij ook vaak duidelijk voelen wat het verschil in energie is tussen bijvoorbeeld de winter en de lente. Waarbij de winter de periode is om voor de haard te zitten, rustig aan te doen, met het diepste in onszelf te verbinden en terug te blikken op het afgelopen jaar. En de lente de tijd is om projecten op te zetten of plannen door te voeren. Ieder voorgaand seizoen voedt het seizoen dat daarop volgt, maar als je nauwer kijkt kun je zien dat alle Elementen onderling verbonden zijn in een dynamisch balans.

Laten we Hout als voorbeeld nemen:

Hout (moeder) voedt kind (Vuur)
Hout controleert Aarde
Hout wordt gecontroleerd door Metaal
Water (moeder) voedt Hout (kind)

Oftewel; De diepte van Water geeft Hout de basis om te kunnen bewegen. De actie van Hout zorgt ervoor dat Aarde niet wegzakt in lethargie. De kracht en richting van Hout geeft steun en richting aan Vuur dat anders alleen maar (fel) brandt. Het verstandig bedachtzame van Metaal zorgt dat Hout niet in 7 sloten tegelijk springt.

Deze seizoenen kan je ook leggen naast de ontwikkeling van ons mensen. We worden geboren in Hout, we doorlopen de seizoenen van ons leven en zullen uiteindelijk sterven in Water.

Maar ook intern gehoorzaamt ons lichaam en onze geest volgens dezelfde wetmatigheid. Ieder Element drukt een verzameling kwaliteiten en bewegingen uit die wij in de natuur en in onszelf kunnen terugvinden. Deze dynamiek wordt gebruikt voor diagnostiek en behandeling.
 
Enkele kenmerken noem ik in het onderstaande schema:
  Hout Vuur Aarde Metaal Water
Seizoen Lente Zomer Nazomer Herfst Winter
Ontwikkeling Geboorte Groei Transformatie Oogst Opslag
Kleur Groen Rood Geel Wit Zwart
Energierichting Verspreidt Yang Neutraal Naar binnen Yin
  Stijgen     Dalen  
Organen Lever Hart, Pericard Milt Longen Nieren
  Galblaas Dunne darm Maag Dikke darm Blaas
Disharmonie Spieren Hart Vermoeidheid Ademhaling Holten
  Pezen Bloedvaten Tongwortel Astma, huid Botten
  Bindweefsel Mentaal Vlees, Spieren Haar Ontwikkeling
  Ogen Emotieel Spijsvertering Dikke darm Seksualiteit
  Zenuwstelsel        
Emotie Stress/Woede Hysterie/Zenuwen Zorgen maken Verdriet Angst
Balans Welwillendheid Vreugde/Juiste maat Empathisch Helder Wijsheid
Deficiënt Timide Geen levensvreugde Slachtoffergedrag Zinloosheid Star
Exces Agressie Hyper Bemoeizuchtig Veroordelend Roekeloos
Stem Staccato Lachen Zingen Huilen Steunen
Geur Zuur Verschroeid Weeig Rottend Ontbinding

 

Hout (Lente) - Yang, begin van groeikracht, flexibiliteit, stimuleren, enthousiasmeren, vooruit gericht
Vuur (Zomer) - Yang, contact, liefde, enthousiasme, feestje
Aarde (Nazomer) - Yang & Yin, koestering, zorgzaamheid, gezelligheid
Metaal (Herfst) - Yin, helder inzicht, rechtvaardigheid, esthetiek, schoonheid, terug kijken
Water  (Winter) - Yin, oorsprong, eenheid, diepe wijsheid, stilte

 

Zhineng Qigong

Zhineng Qigong is een Chinese bewegingsleer, met een zeer krachtig effect op de gezondheid, rust en ontspanning van je lichaam en geest. De eenvoudige oefeningen helpen je om je lichamelijke - en geestelijke gezondheid te behouden en te verbeteren, waardoor je je fitter voelt, vreugdevoller wordt en meer grip krijgt op jezelf en op je leven.

Ga naar het aparte menu 'Qi Gong' voor meer informatie https://www.jinghwa.com/qi-gong, of ga naar het menu 'Trainingen' voor de lessen  https://www.jinghwa.com/workshops .

Indicatielijst

 • - Afweer, slechte
  - Allergieën: voedsel, huisstofmijt, hooikoorts, huisdieren, pollen, allergische verkoudheid e.d.
  - Balans herstel
  - Beenderstelsel; herstel van het balans/draagvermogen van het beenderstelsel
  - Bewegingsapparaat, klachten aan…, beperking van…
  - Bewustzijnsvergroting
  - Blessures
  - Bloed, bloeddruk, bloedarmoede, circulatieklachten
  - Burnout
  - Buikklachten
  - Circulatieklachten: bloed, lymfe, energie, lichaamsvloeistoffen, vetophoping e.d.
  - Concentratieverlies
  - Cosmetische acupunctuur, herstellen van de veerkracht
  - Darmklachten: prikkelbaar darmsyndroom (PDS), collitis, constipatie, diarree e.d.
  - Emotionele klachten: angst, boosheid, onrust, hyper, piekeren, zorgen maken, verdriet, melancholie e.d.
  - Duizeligheid
  - Energieverhoging
  - Flauwvallen
  - Functioneren; beter functioneren
  - Geest; helderder van geest zijn
  - Gewrichten: stijfheid, pijnklachten, ontstekingen, bewegingsbeperkingen, artrose, reumatische aandoeningen, gewrichtsontstekingen, artritis, slijmbeursontsteking, spier, of pees(pijn)klachten, krachtsvermindering, trillingen, krampen, nek en rugklachten, tenniselleboog, fibromyalgie (spierreuma), verstuikingen, (sport)blessures, herstel na orthopedische operaties e.d.)
  - Gynaecologie: menstruatieklachten, leucorhoa (witte vlloed), premenstruele klachten (PMS), overgangsklachten, opvliegers e.d.
  - Hartkloppingen
  - Hoofd: hoofdpijn, migraine, voorhoofdsholteontsteking, lokale haaruitval, aangezichtspijn, duizeligheid (bijvoorbeeld Ménière), zwaar en of duf gevoel in het hoofd
  - Huid:huid transpiratieproblemen, jeuk, droge huid, eczeem, acne, koortsblaasjes, gordelroos, psoriasis, steenpuisten, zweren e.d.
  - Immuunsysteem, versterken van...
  - Impotentie
  - Interne klachten: bloedarmoede, kouwelijkheid, doorbloeding problemen, hoge bloeddruk, lage bloeddruk, schildklieraandoeningen, diabetes, overgewicht e.d.
  - Kouwelijk
  - Kinderen: allergieën, hoest, verkoudheid, astma, bronchitis, keelontsteking, darmklachten, buikpijn, bedplassen, slaapproblemen, tanden krijgen, eczeem, oorpijn/ontsteking e.d.
  - KNO: Keel, neus, oor:(chronische) neusverkoudheid, voorhoofdsholteontsteking, bijholteontsteking, allergische verkoudheid, hooikoorts, oorpijn of oorontsteking, oorsuizen, bepaalde gevallen van doofheid, hoest, heesheid, keelpijn, spraakproblemen, brok in de keel, tandvleesproblemen, kiespijn, aften, slechte adem, bittere smaak in de mond, droge mond, verhoogde speekselvloed, koortsuitslag e.d.)
  - Kortademigheid
  - Ledematen: koude ledematen, zwaar gevoel, vochtophoping (oedeem), pijn, onrust e.d.
  - Lichaam; een soepel en flexibel lichaam
  - Luchtwegen: (chronische) verkoudheid, slechte afweer, kortademigheid, bijholteontsteking, astma, bronchitis, hyperventilatie, heesheid e.d.)
  - Mentale stoornissen: slaapstoornissen, veel dromen, hyperventilatie, rusteloosheid, angst, flauwvallen, dwangmatig huilen of lachen, depressiviteit, snel schrikken, vergeetachtigheid, anorexia nervosa, lusteloosheid, gebrek aan energie, algehele zwakte, overspannenheid, stress, burnout e.d.)
  - Maagklachten
  - Misselijkheid
  - Nekpijn/schouderklachten
  - Ogen: branderig, droog, jeukend, ontstoken, tranend, wazig, vlekken zien, slechtziendheid...
  - Ontgiften bij zuiveringsdiëten e.d.
  - Ontspanning & Rust
  - Operatie,  herstel na…
  - Ontstekingen, allerlei
  - Oprispingen of opboeren
  - Overgeven
  - Reumatische aandoeningen: artritis, fibromyalgie e.d.
  - Pijnklachten: acuut, chronisch
  - RSI / muisarm
  - Rugklachten
  - Schildklieraandoeningen
  - Skelet; helpt het skelet uit te balanceren
  - Slaapstoornissen
  - Spieren en pezen gerelateerde klachten: pijn, krampen, tics, krachtvermindering e.d.
  - Spijsverteringsklachten: misselijkheid, slechte eetlust, overgeven, zuurbranden, oprispingen of opboeren, maagpijn, galaandoeningen, diarree, constipatie, buikkrampen, buikrommelingen, buikpijn, opgezette buik, prikkelbare darm syndroom (IBS), aambeien e.d.)
  - Spijsverteringsstelsel, ondersteuning van... 
  - Sportblessures
  - Spraakprobleme
  - Stijfheid
  - Stress-gerelateerde klachten
  - Tenniselleboog
  - Terminale fase; ondersteuning in de laatste fase van het leven
  - Tintelingen, doof gevoel
  - Urinewegen: urineweginfectie, incontinentie, blaas- of nierstenen, impotentie, verminderde vruchtbaarheid, vroegtijdige of nachtelijke zaadlozingen, prostaatklachten e.d.
  - Verbetering van het endocriene stelsel (hormonen)
  - Verkoudheid
  - Vermoeidheid
  - Verslavingen: rookverslaving, eetverslaving, alcoholverslaving, drugsverslaving e.d.
  - Verstuikingen
  - Whiplash, gevolgen van…: o.a. pijn, duizeligheid, moeheid, concentratieverlies
  - Weerstand behoud
  - Zenuwstelsel: hernia, doof gevoel, zenuwontsteking/pijn (neuralgie), zoals: intercostaal neuralgie (zenuwpijn tussen de ribben), ischias, ischialgie, neuralgie na gordelroos, aangezichtspijn, trigeminusneuralgie, gevolgen van whiplash (pijn, duizeligheid, moeheid, concentratieverlies), epilepsie, gevolgen van CVA (hersenbloeding) e.d.
  - Ziekte; ondersteuning bij chronische ziekten
  - Zwakte, algehele…

 • En meer…
  Omdat de diagnostiek bij Chinese geneeskunde anders verloopt dan bij de reguliere geneeskunde is het moeilijk de Westerse benaming naast de Chinese duiding te leggen. In Westerse geneeskunde wordt de aandacht vooral gelegd op de klacht, daar wordt op ingetuned. In de Chinese geneeskunde wordt naar het balans van de hele persoon gekeken en de symptomen worden geduid binnen het geheel van dit holistisch perspectief.

Praktijk Jing Hwa - De Gouden Bloem | Françoise D. Nagel | Zonnenbergerdijk 4 | 8111 ND HEETEN | T: 06 - 50 88 50 82 | E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright © 2018 Françoise Nagel | Jing Hwa - De Gouden Bloem