NLP

NLP is het modelleren van exelentie.
NLP werkt met de structuur van de subjectieve ervaring.

NLP staat voor Neuro-Linguistische Programmering, een naam die de drie meest invloedrijke componenten weergeeft van onze menselijke interacties:   

Neurologie  -  Taal  -  Programmering.

Ons neurologisch stelsel reguleert hoe ons lichaam werkt.
Taal is het voertuig voor onze communicatie en hoe we met elkaar interacteren. Onze programmering bepaald hoe wij tegen de wereld aankijken, wat onze normen en waarden zijn en welke modellen wij hiervan maken.

Neuro-Linguistische Programmering werkt dus met ...

Meer informatie

... de fundamentele dynamieken tussen onze hersenen of onze geest (Neuro) onze taal (Linguistisch) en hoe hun onderlinge wisselwerking invloed heeft op onze lichaam en emoties, op onze overtuigingen, onze (non-)verbale communicatie en op ons gedrag (Programmering).

Het is pragmatisch en doelgerichte benadering. Therapeutisch gaat het om het inzicht krijgen op processen achter bepaalde emoties en gedragingen en het kunnen veranderen hiervan.

Vanuit coaching en het modeleren van excellentie gaat het, net als bij therapie, om het krijgen van inzicht, maar is het meer gericht op de ontwikkelen van competentie, flexibiliteit en strategisch denken.. Je krijgt gereedschappen en vaardigheden voor het neerzetten van jouw (latente) kwaliteiten, maar het biedt ook een systeem waarbinnen je kunt zien en ervaren hoeveel meer het menselijk potentieel is, wat communicatie is en waar het veranderingsproces in jezelf over gaat.

Op een ander niveau gaat NLP over zelf-ontdekking, het onderzoeken van jouw identiteit en jouw missie in het leven. Het geeft een raamwerk voor het begrijpen van het Zingevingsaspect van ons bestaan, het kan verder gaan dan het individu, onze familie, de samenleving waaruit we komen en mondiale systemen. NLP gaat niet alleen over het oplossen van belemmerende overtuigingen, of over het naar boven brengen van vaardigheden en kwaliteiten, het gaat ook over wijsheid en visie.

Twee aannamens binnen de NLP:

  1. De kaart is niet het gebied.
    Ieder mens heeft zijn eigen wereldmodel.
    Je beperkingen liggen binnen dat wereldmodel.
    Je kwaliteiten komen voort uit dat wereldmodel.
    Dit kan je sturen.

  2. Ons leven en onze geest zijn systemische processen.
    De dingen die zich afspelen in onze geest en in ons lichaam, en de dingen die zich afspelen in ons lichaam met betrekking tot onze omgeving, zijn onderling verbonden. Veranderingen in onze geest zullen veranderingen brengen in alle facetten van ons systeem en het systeem waar we deel van uit maken.

 

Hoe werkt NLP?

Hoe werkt NLP?

Tijdens gesprekken richt het meer en deel van ons zich op de woorden die gesproken worden. ‘Wat bedoelt deze persoon en hoe ga ik antwoorden?’ Het is echter een bekend gegeven dat het gesproken woord het minst invloedrijke onderdeel is in onze communicatie, slechts 7%. De andere 93% bestaat uit lichaamstaal en klank e.d. en kan iets totaal anders uitdrukken. NLP richt zich op die overige 93%.

Maar er is nog iets dat nóg interessanter is:
De meeste mensen realiseren zich niet dat communicatie zoveel meer is dan de uitwisseling tussen twee mensen… Er bevind zich een totale aparte wereld van communicatie in je geest en in je lichaam. Jouw innerlijke leven – je manier van denken, attitude en gevoelens – zijn een actieve vorm van communicatie.

De belangrijkste communicatie is niet tussen mensen,
Maar in mensen.

NLP stond vroeger bekend als, ‘De structuur van de subjectieve ervaring’.  Hiermee wordt bedoeld dat NLP de manier waarop je denkt in kaart brengt, waardoor je het uit elkaar kunt sleutelen om het vervolgens te vervangen met een structuur die je wel constructiefs kunt inzetten.

Hier een indicatie hoe het werkt..
Stel dat je een paar vrienden vraagt om mee te gaan naar een voorstelling en je voelt daarbij wat extra spanning maar je weet niet waarom… alles lijkt in orde te zijn. Als NLP Practisioner kan ik binnen een consult uitzoeken hoezo je die spanning hebt. Het gaat er allemaal om hoe je met jezelf communiceert.

Innerlijke communicatie bestaat uit beelden, geluiden, gevoelens, smaken en reuken. Ontdekken wat jou het gevoel van spanning geeft heeft te maken met welke beelden, geluiden, gevoelens, smaken en reuken samen gaan met dit gevoel van spanning. Als je je aandacht naar binnen keert, kan je waarnemen wat hier gebeurt. Het kan dan zijn dat je je bepaalde dingen voorstelt over het bezoeken van de voorstelling zoals:

- Een innerlijk stemmetje zegt dat de anderen de voorstelling niet boeiend gaan vinden.

- Je bent aan het wachten, maar ze komen niet.

Enz.

Het gaat er om: dat je je waarschijnlijk niet bewust was van deze innerlijke gedachten. Als je je gespannen voelt over het naar de voorstelling gaan, stelde je je waarschijnlijk voor hoe er een en ander 'fout' zou kunnen gaan lopen. Het gespannen gevoel geeft dit innerlijke monoloog weer. Daarom beweert NLP dat mensen niet ‘kapot’ zijn. We reageren alleen maar op onze innerlijke communicatie, of we ons daar bewust van zijn of niet. Dus als je je voorstelt dat samen naar de voorstelling gaan fout gaat, dan voel je spanning. Er is niets met je aan de hand, je systeem werkt prima.

Als je je er van bewust wordt
hoe je een perfecte manier van denken creërt die niet voor je werkt,
kan je het veranderen.

Dit werkt volgens hetzelfde principe bij het optimaliseren van kwaliteiten. De insteek is dan, dat je het nog beter wil doen dan je al doet, of een bepaald doel wilt bereiken. We werken samen om het proces te onderzoeken welke innerlijke manier van denken er nodig is om bij jouw doel uit te komen en wat de eventuele belemmeringen zijn die jouw tegenhouden. We vervangen vervolgens de belemmerende overtuigingen met de innerlijke mindset die je nodig hebt om jouw doel te bereiken.

NLP biedt een heel scala aan mogelijkheden om te werken. Je innerlijke manier van denken zodanig veranderen dat je je beter voelt, of dat je je doelen bereikt, is het Programmeeraspect van NLP.

Wanneer NLP?

Wanneer NLP?

- Wanneer je meer grip wilt hebben op jouw denken en jouw emoties
- Wanneer je ongewenst gedrag in jezelf en anderen wilt bijsturen
- Wanneer je angsten en fobiën wilt verminderen

- Wanneer je diepte wilt creëren in persoonlijke en zakelijke relaties
- Wanneer je inzicht wilt krijgen in (jouw) communicatie
- Wanneer je effectiever wilt leren communiceren
- Wanneer je zicht wilt krijgen op jouw eigen non-verbale communicatie
- Wanneer je non-verbale communicatie wilt leren lezen
- Wanneer je je bewust wilt worden van onbewuste en zintuigelijke signalen
- Wanneer je beter wilt leren motiveren
- Wanneer je succesvoller wilt zijn in het bereiken van je doelen

Praktijk Jing Hwa - De Gouden Bloem | Françoise D. Nagel | Zonnenbergerdijk 4 | 8111 ND HEETEN | T: 06 - 50 88 50 82 | E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright © 2018 Françoise Nagel | Jing Hwa - De Gouden Bloem