Voor Wie?

"Zing, Vecht, Huil, Bid, Lach, Werk en Bewonder..."

- Ramses Shaffy -

... MAAR SPECIFIEK VOOR:

Hoogsensitieve mensen

Hoogsensitief

Het kan soms ongelooflijk ingewikkeld zijn om voor jezelf vast te stellen of een bepaalde gevoeligheid 'normaal' is of niet.

Ben je nu hoog sensitief, een empaat, hoog gevoelig of gewoon gestresst?

Hoogsensitiviteit is geen syndroom. Het betekent dat je extra prikkels opvangt uit je omgeving en deze dieper verwerkt. Je zou dit hoogbewust kunnen noemen. Dit kan een enorm instrument zijn als je het leert gebruiken.

Een empaat heeft dezelfde sensitiviteit, maar vangt niet alleen de prikkels uit de omgeving op, maar kan de vaak onbewuste lading van de ander zodanig overnemen dat hij/zij denkt dat het van hem-/haarzelf is. Dit komt vaak voort uit een verleden waarin je je sterk moest aanpassen bij je omgeving. Als je dit leert herkennen, kan je er uit stappen.

Een hooggevoelig iemand heeft niet voldoende geleerd om met zijn/haar gevoeligheid om te gaan en krijgt tal van emotionele reacties door overprikkeling. Denk hierbij aan kwetsbaarheid, angsten, wegcijferen, frustratie, burnout, uitbarstingen, eenzaamheid. Deze gevoeligheid is niet aangeboren. Ze is ontstaat doordat je te hoog in je stress zit, maar het kan ook een hoogsensitief iemand of een empaat zijn die nog niet geleerd heeft hoe met zijn/haar sensitiviteit om te gaan.

Het kan dus onduidelijk voor je zijn of jouw gevoeligheid nu 'normaal' is of niet (Aanknopingspunt: Als een hooggevoelig/gestresst iemand ontspant vermindert de gevoeligheid, als een hsp/empaat ontspant wordt deze sensitiever c.q. bewuster), juist omdat we ons zo weinig weerspiegeld zien vanuit de minder sensitieve cultuur om ons heen, die nu eenmaal anders reageert en ervaart dan wij.

Voordat je het weet ben je je helemaal aan het proberen aan te passen, vervreemd je van jezelf, schiet je voor je gevoel telkens te kort en ben je doodmoe…. Erger nog, je bent vergeten wat je echte kwaliteiten zijn, wat je te brengen hebt in deze wereld, hoe je in je kracht kunt zijn en blijven en wat de gebruiksaanwijzing is die daar bij hoort…

Eén dingetje kan ik al wel verklappen… Wat we als hoogsensitieve mensen en empaten allemaal nodig hebben is, dat ons hart geraakt wordt. Dáár zit voor ons de brandstof. Dat betekent dat wij móeten kunnen verbinden met wat we doen, wie we zijn, met wie we zijn, wat we eten enz. Echt contact… En daar velen van ons een niet al te gemakkelijk verleden achter ons hebben waarin we ons staande moesten houden in een wereld die ons niet (h)erkende, hebben we ons deels ter bescherming afgesloten en zijn we in een vicieuze cirkel terecht gekomen van teveel compromissen sluiten waardoor we niet voldoende brandstof krijgen, want we voelen de wereld om ons heen zo goed aan en weten wat die nodig heeft, maar worstelen om daar onze eigen plek in te hebben. Dat is geen happy place to be…

De wereld van een ‘normaal’ mens en de wereld van een hoogsensitief mens is écht een andere, we hebben andere uitgangspunten. Voor de meeste mensen is de stoffelijke wereld het meest gebruikelijk, voor sensitieve mensen is dit de energetische wereld. We voelen energieën en sferen aan. Daarom hebben we vaak moeite met oppervlakkige contacten - wat er aan de voorkant geboden wordt (de vorm) is niet voldoende het gaat ons om de inhoud (de energie daar achter - en als de vorm en de energie daar achter niet hetzelfde is, verward dit ons...). Daarom kan je indrukken krijgen van iets dat nog niet zichtbaar is, of kan je gedraineerd raken bij bepaalde mensen of op bepaalde plekken. Dit vraagt er om dat je leert hoe het in elkaar zit, zodat je jouw leven in een ander perspectief kunt plaatsen en je keuzes daarop kunt baseren.

Ik zoek naar een absurde vergelijk om duidelijk te maken, hoezo dit zo lastig kan zijn… Stel je een wereld voor waar het niet gaat om ‘normaal-voelen en hoogsensitief’ maar om ‘horend en ziend’.
Het meer en deel van de mensen is in deze wereld ziend maar niet horend. Slechts een klein percentage kan ook horen… Deze mensen worden echter niet serieus genomen omdat het meerendeel van de mensen het niet herkent. Ook met ontzettend veel lawaai, waar de horenden veel last van hebben en minder door kunnen functioneren, wordt hen door de zienden verteld dat ze zich aanstellen omdat er volgens hen niets aan de hand is. Omdat de horenden geen, of te weinig andere horenden om zich heen hebben, zijn ze geneigd de zienden te geloven en wijten ze de gevoeligheid (voor het lawaai) aan zichzelf. De horenden beginnen daarom maar hun oren af te plakken, omdat ze zo’n last hebben van al dat overspoelende geluid en ze niet weten wat ze ermee moeten… Ze leren het ook af om de boodschappen er in te herkennen en er op te reageren en proberen alleen nog hun ogen te gebruiken, wat natuurlijk nooit helemaal goed werkt wanneer er zo'n stoorfactor 'lawaai' doorheen raast (in het boek, 'A brave new world' van Aldoux Huxley moeten intelligentie mensen een koptelefoon met herrie dragen zodat ze minder goed kunnen nadenken in een wereld die gericht is op gelijkheid (i.p.v. gelijkwaardigheid))… Heel af en toe is er iemand die én zijn ogen gebruikt én zijn oren, en die wordt gezien als een beetje zonderling, soms zelfs als bedreigend…. Hij lijkt voorkennis te hebben van bepaalde dingen (hij hoort immers dingen die nog niet zichtbaar zijn), dat wel, maar al met al is het een beetje vreemd figuur….

Klinkt raar hè, zo…, maar dit is wat velen van ons dagelijks meemaken?

Het gaat er dus om dat je de tape van je oren mag trekken om de weg terug te vinden. In eerste instantie de weg naar jezelf. Op een nieuwe manier leren kijken. De valkuilen leren herkennen. Een andere gebruiksaanwijzing voor jezelf toepassen, in dat diepe bewustzijn gaan staan waar wij zo gemakkelijk toegang toe hebben en tot slot, als je dat wil, al die (energetische) mogelijkheden gaan gebruiken… 

Voor mij is oprecht contact net zo belangrijk als ik hierboven beschrijf. Ik spreek de taal en kan tijdelijk een tolk voor je zijn totdat je de taal zelf spreekt. We kunnen kijken waar je vastgelopen bent, ik kan je handvatten bieden, je zal in mij de hoogsensitiviteit herkennen die je ook in jezelf hebt, wat prettig samen werkt en ik kan je helpen de energetische wereld te leren begrijpen. De-Wereld-in-Zijn-Totaal wordt er echt een stuk mooier door!

Hoogbegaafde mensen

Hoogbegaafd

Hoogbegaafdheid is niet iets waar je uit groeit. Het is geen losstaande kwaliteit die alleen in je hoofd zit en zich uit in prestaties… Het uit zich in je hele wezen, in je zenuwstelsel en in je cellen. Van je geboorte tot en met je dood. Het uit zich o.a. in je opmerkzaamheid, je complexiteit, je intensiteit, je perfectionisme, je gevoeligheid, je emoties, je empathische vermogen, je sociale interacties, je idealisme, je attitude en ja, ook in je creativiteit, je snelheid van denken en het vermogen je waarnemingen om te zetten in intellectuele concepten, emotionele ervaringen en practische toepasbaarheid.

Het Delphi-model geeft de verschillende kenmerken goed weer:

OYA Delphimodel def


Veel hoogbegaafde volwassenen zijn als kind niet als zodanig herkend, waardoor zij het als volwassenen ook niet in zichzelf herkennen. Zij hebben dan geen constructieve manier om hun gevoelens en eigenschappen te beschrijven die hen tot ‘buitenstaanders’ maken. Dit geeft bij velen een gevoel van vervreemding en eenzaamheid.

Meisjes passen zich op de kleuterschool, en zelfs daar voor al, vaak aan om sociaal geaccepteerd te worden, jongens doen dat minder en krijgen dan het predikaat ‘sociaal onaangepast ’. Terwijl er steeds meer bekend wordt over hoogbegaafdheid worden de karakteristieke eigenschappen die daarbij horen helaas nogsteeds vaak gezien als persoonlijkheidsfouten. Dit leidt nogal eens tot misdiagnose of dat zowel jongens als meisjes zich geïsoleerd en verkeerd begrepen voelen, waardoor velen van hen een laag zelfbeeld hebben dat zij meenemen in hun volwassenheid.

Als ‘Hoogbegaafdheid’ zou worden begrepen als ‘kernveronderstelling’ in plaats van het te beschouwen als afwijkend van de norm, dan zouden de verschillende eigenschappen gezien worden binnen de context van anderen met dezelfde vermogens. Dit geeft een ander perspectief. De focus verschuift dan van externe waarneming - prestatie, volgens de norm ja/nee afwijkend gedrag, naar interne beleving -  het niet verbonden voelen met jezelf en de ander, je snelle waarneming, je behoefte aan zingeving en betekenis enz..

Wanneer zowel kinderen als volwassenen écht in contact gaan vanuit zichzelf en zij zichzelf weerspiegeld zien in de ander, ontstaat de ruimte om zichzelf op een nieuwe manier te leren kennen en volledig open te bloeien.

Als therapeut en coach kan ik die spiegel voor je zijn. Vanuit een ander paradigma kijken naar jouw hoogbegaafdheid, om de complexiteit en intensiteit te herkaderen en te onderzoeken wie jij bent en wat jouw plek is in het grotere geheel.

Preventie, onderhoud en ontspanning

Preventie, Onderhoud & Ontspanning

Het leven gaat snel en vraagt veel van ons.
Regelmatig even tijd voor ons lichaam en onze geest is zó belangrijk! 

- Shiatsu massage

Zie ook op de website van het Landgoed voor:
- Coaching
- Energiewerk
- Zhineng Qigong
(Er wordt hard aan gewerkt, maar de site is nog onder constructie. Zo gauw het online is komt hier een link).


Pijn

Pijn

Fysieke pijn heeft geen woorden om zich uit te drukken.
Maar wanneer het uiteindelijk zijn stem vindt,
begint het een verhaal te vertellen.
- Elaine Scarry -


Vooral met betrekking tot het bewegingsapparaat (nek, schouders, rug heupen, knien, spieren, pezen, botten e.d.) en SOLK (Somatisch onvoldoende verklaarde Klachten).
- Acupunctuur
- Shiatsu
- Hypnotherapy

Zie ook op de website van het Landgoed voor:
- Energiewerk
- Meditatie
- Zhineng Qigong
(Er wordt hard aan gewerkt, maar de site is nog onder constructie. Zo gauw het online is komt hier een link).

 

 

 

 

Zie ook op de website van het Landgoed voor:
(Er wordt hard aan gewerkt, maar de site is nog onder constructie. Je bent van harte welkom om al even te komen kijken)

- Energiewerk
- Zhineng Qigong


Dieren (op de Landgoed website)

4k wallpaper beautiful bloom 1263986Bezoek de Landgoed-website.

Omdat de NBVH en de BATC, de beroepsverenigingen waarbij ik ben aangesloten, bepaalde (van elkaar verschillende) criteria hebben wat betreft de inhoud van de website, staan bepaalde elementen op de Landgoed-website. Dit element hoort daarbij…

Er wordt druk aan gewerkt om de website te bouwen, zodat het zo snel mogelijk online kan komen. Heb je voor die tijd vragen, neem dan contact met mij op via de mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel mij via 06 – 50 88 50 82.

Praktijk Jing Hwa - De Gouden Bloem | Françoise D. Nagel | Zonnenbergerdijk 4 | 8111 ND HEETEN | T: 06 - 50 88 50 82 | E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright © 2018 Françoise Nagel | Jing Hwa - De Gouden Bloem